Hälsa och lärande hänger ihop

Världsdagen och Skåneveckan för psykisk hälsa

Enligt resultat i Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? känner varannan tjej och var tredje kille ängslan, oro eller ångest varav 10 procent av unga kvinnor och 5 procent av unga män uppger att de har svåra besvär. Det innebär alltså att i en grupp med 30 elever så finns, statistisk sett, minst tre elever som lider av svår ångest. Det vill vi samtala om och tillsammans med unga främja god hälsa och motverka och förebygga ohälsa. Det är angeläget att lyfta fram en fråga som många gånger skambelagts och skapat lidande.

Främja hälsa och förebygga ohälsa

I samband med världsdagen för psykisk hälsa och Skåneveckan för psykisk hälsa arrangerar Sustainable Poetry en unik föreläsning, kreativ poesiworkshop och Afternoon Tea för gymnasieelever, lärare, bibliotekarier m.fl. på Söderslättsgymnasiet. Det blir en eftermiddag i gemenskapens tecken där vi tillsammans vill öka kunskapen, hoppet och stärka samtalet kring psykisk hälsa. (Under veckan, i hela Skåne, genomförs olika kulturarrangemang, informationssatsningar och mötesplatser.

Hållbar människa

Catarina Rolfsdotter-Janssons föreläsning Hållbar människa handlar om hur du kan ta hand om dig själv och planeten samtidigt.

Genom att ta hand om dig själv på djupet kan du bli bättre på att ta hand om planeten. Catarina Rolfsdotter-Janssons föreläsning bygger på hennes senaste bok och ger dig verktyg för att ta hand om din psykiska hälsa och minska glappet mellan dina djupaste värderingar och dina handlingar.

Catarina Rolfsdotter-Jansson är författare, föreläsare och programledare med hållbarhet som fokusområde. Är sedan 15 år tillbaka även yogainstruktör och i sin bok och i föreläsningen sammanfogar hon sina båda expertområden.

Kreativ poesiworkshop & Afternoon Tea

Utifrån Catarinas föreläsning, globala målen, menti-tavlan som ungdomar, unga vuxna och vuxna varit med och skapat, konstutställningen The Woman Project skapad av Wille som är elev på Söderslättsgymnasiet, skönlitteratur och mycket mer ges eleverna möjlighet att skapa poesi för en hållbar framtid. Poesin läker oss inifrån och ut och hjälper oss att sätta ord på det som många gånger är svårt att prata om. Poesin förvandlar våra känslor och tankar till ord på ett oslagbart sätt. Poesin förändrar, talar sitt eget språk och lämnar avtryck. För att unga ska må bra är det viktigt att känna delaktighet, inflytande och medskapande; att få ge röst, bli tagen på allvar och inkluderas i meningsfulla sammanhang där vi tillsammans värnar om det demokratiska samtalet, välmående och god livskvalitet. Projektet Sustainable Poetry handlar om just det. Vi ser fram emot en berikande dag tillsammans!

Dikterna ställs ut i samband med Poesifestivalen och World Poetry Day 2020.

Tips! Den 16 oktober bjuder SPSM in till frukostseminarium på webben om hur hjälper vi unga med funktionsnedsättning i skolan som inte mår bra?