Programmeringspoesi för en hållbar framtid – om digital kreativitet
Maria Franzéns kreativa idé har förverkligats och sätter därmed hållbar programmeringspoesi på Sverigekartan. Kan datakod verkligen bli poesi? JA! Det var när jag läste Hej Ruby – världens bästa sagobok om programmering av Linda Liukas som tanken föddes om att skapa programmeringspoesi med koppling till hållbar utveckling. När jag sedan lyssnade på Linda Liukas föreläsning Datakod blir poesi (UR- skola2016) bestämde jag mig för att börja med analog programmeringspoesi på gymnasiet och nu, genom samarbete med Maria, har hennes elever i årskurs 4 antagit utmaningen och förvandlat datakod till poesi. Kodandet som är ett sätt att uttrycka sig och berättelser som förändrar vår syn på världen blir en perfekt kombination. Jag citerar Walter Isacsson som bland annat skrivit boken Innovatörerna – genierna och nördarna som skapade den digitala revolutionen: Ada Lovelace skulle ha varit nöjd. Genom fantasi och kreativitet kombinerar vi symboler och ord i följd av “obegränsad mångfald”; vi skapar således “poetisk vetenskap”.
Moralisk kompass och mänsklig kreativitet
Vi människor har något unikt och det är fantasi och kreativitet, vilket behövs alltmer i takt med att världen digitaliseras. Hur odlar vi den i skolan och vidare ut i arbetslivet? Hur tar vi sedan denna kraft vidare från tanke till handling? Vi kan alla bidra till en bättre värld; göra skillnad i det lilla och i det stora. Vi äger en fantasi som med Adas ord för samman ting, fakta idéer, begrepp i nya, originella, oändliga, ständigt skiftande kombinationer. (Isacsson, 2015). Poesi för en hållbar framtid inbjuder alla och i synnerhet barn och unga, från förskolan till gymnasiet att utforska nya uttrycksformer och bli medskapare till en hållbar framtid.
Individuell fantasi och samarbetande kreativitet – med blicken mot 2030
Tack till poeterna på Högåskolan (Knivsta, några mil söder om Uppsala) och Förstelärare Maria Franzén som visar hur man kan använda digitala verktyg, programmering, fakta, konst, språk, empowerment och lek för att skapa något som får betydelse för såväl deras egen måluppfyllelse som för vår gemensamma framtid. Win-win! Det är ett lysande exempel på hur barn kan använda digital teknik till så mycket mer än bara swipa och trycka, vilket tyvärr alltför många lätt fastnar i.
Programmeringspoesin ingår i utställningen Poesi för en hållbar framtid – Trelleborg och världen möts i ett globalt samarbete och Trelleborgs första poesifestival i samband med World Poetry Day den 21 mars 2019.
Ta del av alla fina programmeringsdikter om hållbar utveckling och läs mer om deras fantastiska arbete på Marias Bildtorg
Är du nyfiken på Poesi för en hållbar framtid och det kollegiala samskapandet (Co-creation) så berättar jag om det på SETT i Stockholm (april); om samarbetet, programmeringspoesi och hur vi kan skapa en lärandekultur som samspelar med en ständigt föränderlig värld. Hoppas vi ses!
Det är vi som skapar framtiden tillsammans! Delta i World Poetry Day (Världspoesidagen – Unesco) genom projektet Sustainable Poetry. Alla kan bli medskapare; #sustainablepoetry