Den 6 februari var det samernas nationaldag, vilket vi så klart uppmärksammar i Poesi för en hållbar framtid genom att berika eleverna med Linnea Axelssons fantastiska epos Ædnan. Vet ungdomar i dag något om samernas moderna historia, dvs. från 1900-talets början till vår tid? Använd dikterna i undervisningen för att väcka elevernas nyfikenhet och för att få till ett mer utforskande och kreativt sätt att arbeta med litteraturhistoria och språkhistoria i exempelvis svenska 2.
Förutom att vi får ta del av dikter som skänker stor eftertänksamhet får vi också anledning att samtala om Augustpriset, vilket är ett uppmärksammat och prestigefyllt skönlitterärt pris, som fått sitt namn efter August Strindberg. Dessutom kan vi lyfta in tävlingen Lilla Augustpriset i undervisningen så att elever mellan 16-20 år kan delta i Sveriges största litterära pristävling för unga.
Årets svenska skönlitterära bok: Aednan, Linnea Axelsson,
I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor. (Augustprisets motivering)
Via Podpoesi.nu kan elever lyssna på etablerade poeter som delar med sig av dikter. Bland annat dikten Havet finns av Linnea Axelsson. Lyssna och njut…
Havet finns
det andades
bortom korridorerna
trapphusen
En gång bar
paradisäppelträden
frukt
och de stora
lindarna på borggården
knoppades
En ensam sköterska
går genom sjukhuset
Hon passerar kapellet
i matsalen dröjer
ännu doften av dill
De hade badat
Hon hade suttit
vid badkaret
och länge gnidit
hans verkande axlar
Hon kramar sina
händer och ler
för sig själv
De hade övat
att prata
Han hade lärt sig
att säga sitt namn
Nils
Och det var något
som ingen
inte ens överläkaren
Någonsin kunde
ta ifrån henne
Ute i parken regnade
häggens frön
över grusgångarna
Havsfåglarna skrek
Vågorna vände
och la sig på nytt
om varandra