Så roligt att besöka Tjejloftet för att tillsammans skapa poesi för en hållbar framtid. Tjejloftet är en verksamhet som riktar sig till enbart tjejer från årskurs 4. Läs mer om verksamheten: Tjejloftet
Bild: Karina Rosberg
Hemlig gäst
Vem tror ni att vi är? Konstnärer? Influencers på sociala medier? Barnens gissningar var många när vi (Jag, Eva och Elisabeth, student på SSG) dök upp som hemliga gäster på Tjejloftet idag. Jag blev avslöjad genom att ha namnskylten på mig; lärare i Trelleborgs kommun.
Vi började med att samtala om FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling och ”fångade in” barnens kunskaper och erfarenheter. Därefter pratade vi om vad poesi är för var och en och hur vi tillsammans kan använda vår fantasi och kreativitet för att skapa poesi för en hållbar framtid.
Unga inspirerar unga
Det var härligt att se Elisabeth, från hantverksprogrammet inriktning frisör på Söderslättsgymnasiet, berätta om vårt arbete med de globala målen och poesiskapande samt inspirera genom att läsa upp dikter hon själv skapat.
Sagopoesi
Utgångspunkten för dagens skapande var texter ur böckerna Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor, del 1 och 2. Det handlar om uppmärksammade barn- och ungdomsböcker som är fyllda med kvinnliga förebilder som åstadkommit något speciellt för en bättre värld eller stått upp för sina ideal.
Stärkande, rörande, inspirerande och absolut sanna sagor för tjejer i alla åldrar.
Barnen fick prova på att skapa poesi utifrån Cut-up metoden, Black Out Poetry metoden och att skapa dikter på fri vers. Efter vår gemensamma inledning blev det genast ett stort intresse och ett kreativt skapande flödade fram.
Barn och unga som medskapare till Trelleborgs första poesifestival
Vilken glädje som väcktes när barnen fick veta att deras dikter kommer att läsas av verkliga mottagare under World Poetry Day och Trelleborgs första poesifestival den 21 mars – en festival där barns och ungas röster för en hållbar framtid är i fokus. #sustainablepoetry
Bilder: Eva Chelbat