Barns och ungas röster för en hållbar framtid

“Poesi är deras frihet” – Språklig mångfald som resurs i lärandet

Vilken glädje att Modersmålsenheten i Trelleborgs kommun firar den den internationella poesidagen den 21 mars 2019 tillsammans med oss och är medskapare i projektet “Poesi för en hållbar framtid”. Att få ta del av poesi på 20 olika språk skapade av barn och unga från förskolan till gymnasiet är helt fantastiskt! Så här presenterar Dagmara Nyberg Dosz, modersmålslärare och förstelärare, deras arbete:

Flerspråkiga elever representerar olika modersmål och olika årskurser: förskoleklassen, grundskolan och gymnasiet. Dikter skrivs i olika former, växelvis på elevernas modersmål och svenska.

Elevernas språkliga repertoar integreras i eget lärande och skapande, translanguaging träder fram i modersmålslärarens pedagogik i klassrummet. Flerspråkig kompetens, fantasi och kreativitet, intresse och engagemang skapar konstverk målat med ord och bilder.

Eleverna bygger upp medvetenhet om hållbar utveckling samtidigt som de inspireras och inspirerar, reflekterar och välkomnar alla läsare in i egen skönlitterär värld. Modersmål är elevernas styrka och identitet. Poesi är deras frihet. 

 

Föregående

Instapoesi fångar eleverna

Nästa

Vad har “Helt lyriskt” och “Poetry for a Sustainable Future” gemensamt?

2 kommentarer

 1. Susanne Brunke

  Intressant. Finns det mer information?

  • Maria Glawe

   Hej Susanne!

   Under november – mars kommer bloggen dels att fyllas med undervisningsexempel som inspiration och dels dikter för en hållbar framtid. Tanken är att lärare/lärarteam (oavsett ämne) skapar dikter med barnen/eleverna på valfritt sätt. Dikterna ska kopplas samman med ett/flera av de globala målen (Agenda 2030). Det kan med fördel vara dikter på flera olika språk.

   Det är valfritt, men önskvärt att dela med sig av undervisningsexempel som inspiration (skickas via kontaktformuläret så publiceras det på bloggen). Slutligen sprids dikterna både på bloggen och i sociala medier under World Poetry Day 2019 den 21 mars. #sustainablepoetry

   Jag hoppas ni vill bli medskapare i poesiprojektet!
   Bästa hälsningar
   Maria

Lämna ett svar

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén